Mirjami Niinimäen Kohtalona Moskova-sukututkimus oli Krunan Mestan lukupiirin helmikuun kirja. Kirjailija kertoi lukupiiriläisille tutkimuksen taustoista. Hän heijasti myös kankaalle sukunsa kirjaan liittyneitä valokuvia. Tutkimus keskittyy isoisä Grigoriin, josta Niinimäki kuuli mummiltaan vasta 14-vuotiaana, jolloin hänelle samalla paljastui salattu venäläinen sukuhaara. Kirja on jännittävä ajan poliittisine kuohuineen. Lääketiedettä opiskellut Grigori Aleksandrov, kirjailija, toimittaja, vallankumouksellinen, agitaattori, teatterimies, naistenmies ja Tass-lehden Ruotsin päätoimittaja, teloitettiin Venäjällä vuonna 1937.

Kirjan yhtenä työnimenä oli Tšehovia mukaellen Moskovaan Moskovaan Moskovaan! Alun shokin jälkeen Niinimäki löysi lopulta myös moskovalaiset sukulaisensa, kolme sisarta, tätinsä Tanjan, Mimmin ja Nejlikan perheineen. Hän ystävystyi venäläisen sukuhaaran kanssa.

Kohtalona Moskova on niin jännittävä, ettei ole ihme, että lukupiirissä rinnastettiin kirja dekkariin ja toisaalta kirjoitettu niin lämminhenkisesti, että lukijan oli helppo samaistua teoksen henkilöihin.