Vuosikokous on siirretty syyskuulle. Todennäköisesti kokouspäivä tulee olemaan 8.9.2020 klo 18 (aiemmin torstaina 26.3.2020) Maneesilla eli Maneesikatu 6:ssa vanhassa historiallisessa rakennuksessa. Maneesissa järjestetään valtakunnallisia maanpuolustuskursseja.

Kokouksen alussa esitellään historiallinen Maneesi Kruununhaan sydämessä. Esittelyn jälkeen käydään sääntömääräiset asiat ja valitaan asukasyhdistyksen hallitus. 

Tervetuloa 

Kruununhaan asukasyhdistyksen vuosikokous pidettiin 25.3.2019 Ravintola Zinnkellerissä.

Helsingin keskustakirjasto Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaara kertoi kokouksen alussa kirjaston toiminnasta. Suuren suosion saavuttaneen kirjaston yhden miljoonan kävijämäärä ylittyi 26.3.

Risto Keskinen toimi kokouksen puheenjohtajana. Pieni ja pippurinen yhdistys on saanut paljon aikaan, hän muotoili. Ydintoimintoina esimerkiksi asukastila Krunan Mestan viime vuoden kävijämäärä oli lähes seitsemäntuhatta. Vuokratulot ovat nousseet noin 50 %.

Toisena toimintona on asukasyhdistyksen vapaaehtoisin voimin toimittama Krunikka-lehti, joka ilmestyy vastaisuudessa vähän isommassa formaatissa. Lehti on ilmestynyt vuodesta 1975 neljä kertaa vuodessa.

Kuvissa Taina Rasi, Anna-Maija Soininvaara ja Liisa Isomaa.

Kuvat Marje Vuorisalo

Asukastila Krunan Mestan helmikuun lukupiirissä luettavana kirjana oli Heikki Aittokosken Kuolemantanssi: Askeleita nationalismin Euroopassa (HS-kirjat 2016). EU-vaalien lähestyessä kevään teemaksi valikoitui Eurooppa. Sarjan aloitti joulukuussa Célinen Linnasta linnaan.

Tietokirjailija/ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski oli mukana lukupiirissä avaamassa kirjan taustoja. Lukijoille kirja oli kehyskertomuksineen ehdottoman vaikuttava kokemus jo siksikin, että maanosastamme on aihetta olla myös huolissaan. Kuolemantanssi on trilogian toinen osa. Ensimmäinen oli vuonna 2014 ilmestynyt Narrien laiva. Kolmas osa on työn alla. Sitä lukupiirissä jäädään kiinnostuneena odottamaan.

Kuolemantanssin viimeinen Danse macabre on Inkoon kirkossa. Se on ajoitettu 1500-luvun alkuun. Se on myös Suomen ainoa. Kirjailijan sanoin: "Inkoon Kuolemantanssissa jo sen olemassaolo kertoo tärkeän totuuden. Suomi ei ole saari. Kaikki, mitä Euroopan taivaan alla on, löytää tänne tiensä. Ehkä hitaasti, ehkä muuttuneena, ehkä suomalaistettuna, mutta löytää."

Illan päätteeksi lukupiiriläiset jäivät vielä pohtimaan omaa isänmaallisuuttaan ja omaa eurooppalaisuuttaan. Tämän lisäksi sovittiin alustavasti myös keväisestä retkestä Inkooseen. Monissa heräsi kiinnostus nähdä aiheesta suomalainen naivistinen versio.

Kuvassa Heikki Aittokoski

Kuva Marje Vuorisalo

 

Arkkit. Marjaana Yläjääski, Helsingin kaupunkiympäristön toimiala, alustaa aiheesta Kauppatorin tulevaisuuden suunnittelu.

Arkkit. Pentti Penttilä esittää kommenttipuheenvuoron.

DI Jussi Heinämies, Kruununhaan asukasyhdistyksen ympäristövastaava, juontaa illan keskustelua.

25.2.2019 klo 19 Ravintola Zinnkeller. Tule mukaan!

Kuvassa Marjaana Yläjääski

Kuva Jussi Heinämies

Kirjailija Hanna Weselius oli 8.1.2019 asukastila Krunan Mestan lukupiirin vieraana. Luettavana kirjana oli hänen palkittu kieleltään ilmaisuvoimainen ja ilmavasti kirjoitettu romaaninsa Alma, WSOY 2016.

Alma kiinnosti lukupiiriläisiä todella paljon. Runsaslukuisen osanottajamäärän takia oli mukava aloittaa lukupiirin 9. vuosi. Romaanin naiset muistuttavat irrallisine suhteineen Alma Mahleria, neljän taiteen leskeä. Erona on kuitenkin se, ettei nainen ole enää taloudellisesti riippuvainen miehestä. Lukupiirin ilmassa tihkui naisenergia.

kuva Marje Vuorisalo

 

Asukastila Krunan Mestan lukupiirin vieraana oli joulukuussa kääntäjä Ville Keynäs. Hän kääntää ranskalaista kirjallisuutta suomeksi. Keynäs on saanut muun muassa Mikael Agricola-palkinnon François Rabelaisin teoksen Pantagruelin kolmas kirja suomennoksesta. Lukupiirissä luettavana kirjana oli Louis-Ferdinand Célinen Linnasta linnaan, Siltala 2016.

"Ei kukaan, edes Proust, ole vaikuttanut vuosisatamme kirjallisuuteen yhtä vahvasti kuin Céline." (Robert Poulet)

Kääntäjä auttoi avaamaan Célinen kielellisiä ja sisällöllisiä solmuja. Linnasta linnaan oli myös avaus kevätkauden Eurooppa teemalle lukupiirin valmistautuessa EU-vaaleihin.

http://krunikka.fi/krunan-mesta-mainmenu-916/viikko-ohjelma

Kuva Marje Vuorisalo

Mia Marttiinin ilta 26.11.2018 klo 19 Ravintola Zinnkellerissä. Krunikka puhuu -tapahtumassa esitellään kaupunginosan asukkaille Elävä Kruna-työryhmän tämän hetkiset saavutukset, ideat ja ajatukset, kaupunginosan viihtyvyyden parantamiseksi. Tule mukaan keskusteluun!

Kuva Marje Vuorisalo

Krunikka puhuu: Aikamatkakuvia Helsingistä Ravintola Zinnkellerissä, Helsinki, maanantaina 28.1.2019 klo 19.00.

Vieraana valokuvaaja Mojo Erämetsä. Toimittaja Mirja Pyykkö haastattelee. Tervetuloa!

Kuva Signe Brander HKM

Laiturilla 8.10.2018 kokoontui Mia Marttiinin vetämä Elävä Kruna -työpaja. Mukana oli myös arkkitehti Eveliina Harsia. Hän Kaupunkiympäristön kaavoitusosastolta vastaa muun muassa Kruununhaan kaavoituksista. Mukana oli myös arkkitehti Perttu Pulkka Arkkitehtitoimisto Opus Oy:stä / mukana Hakaniemen rakentamishankkeissa.

26.11.2018 klo 19 Krunikka puhuu-tilaisuudessa Zinnkellerissä aiheena on Mia Marttiinin johdolla Elävä Kruna-työryhmän tämän hetkiset saavutukset. Tule mukaan keskustelemaan niistä!

Kuva Marje Vuorisalo

Krunikan festareiden avajaisia vietettiin kauniissa syyssäässä 23.9.2018 Liisanpuistikoissa. Musiikin ohella kruununhakalaisten kyläjuhlassa kivijalkayrittäjien kojuissa oli myös tarjolla herkkuja monenlaisia. Koko festariviikon ohjelma on nähtävissä www.krunikanfestarit.org

Asukastila Krunan Mestan lukupiiri osallistui, kuten aiempinakin vuosina, festariviikolle teemaan liittyvällä aiheella, joka tänä vuonna oli elokuva.

Kuvissa Kenkävaahto-kuoro, Unna Kortehisto duo sekä Jussi Saksa ja KiKy Orchestra. Keskellä vasemmalla festareiden taiteellinen johtaja ja Meri-Helsingin musiikkiopiston rehtori Laura Lintula vierellään Kruununhaan asukasyhdistyksen puheenjohtaja Taina Rasi.

Kuvakooste Marje Vuorisalo