Asukastila Krunan Mestan helmikuun lukupiirissä luettavana kirjana oli Heikki Aittokosken Kuolemantanssi: Askeleita nationalismin Euroopassa (HS-kirjat 2016). EU-vaalien lähestyessä kevään teemaksi valikoitui Eurooppa. Sarjan aloitti joulukuussa Célinen Linnasta linnaan.

Tietokirjailija/ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski oli mukana lukupiirissä avaamassa kirjan taustoja. Lukijoille kirja oli kehyskertomuksineen ehdottoman vaikuttava kokemus jo siksikin, että maanosastamme on aihetta olla myös huolissaan. Kuolemantanssi on trilogian toinen osa. Ensimmäinen oli vuonna 2014 ilmestynyt Narrien laiva. Kolmas osa on työn alla. Sitä lukupiirissä jäädään kiinnostuneena odottamaan.

Kuolemantanssin viimeinen Danse macabre on Inkoon kirkossa. Se on ajoitettu 1500-luvun alkuun. Se on myös Suomen ainoa. Kirjailijan sanoin: "Inkoon Kuolemantanssissa jo sen olemassaolo kertoo tärkeän totuuden. Suomi ei ole saari. Kaikki, mitä Euroopan taivaan alla on, löytää tänne tiensä. Ehkä hitaasti, ehkä muuttuneena, ehkä suomalaistettuna, mutta löytää."

Illan päätteeksi lukupiiriläiset jäivät vielä pohtimaan omaa isänmaallisuuttaan ja omaa eurooppalaisuuttaan. Tämän lisäksi sovittiin alustavasti myös keväisestä retkestä Inkooseen. Monissa heräsi kiinnostus nähdä aiheesta suomalainen naivistinen versio.

Kuvassa Heikki Aittokoski

Kuva Marje Vuorisalo